3) WIELKANOC


  Wielkanoc zwana również Paschą, Niedzielą Wielkanocną, Zmartwychwstaniem Pańskim jest to najstarsze i jednocześnie najważniejsze święto chrześcijańskie, które upamiętnia zmartwychwstanie Jezusa. Gdy wprowadzono kalendarz gregoriański  pojawiły się różnice gdzie w kościele prawosławnym Wielkanoc obchodzi się zgodnie z kalendarzem juliańskim. Wielkanoc jest niewątpliwie świętem ruchomym które może mieć miejsce najwcześniej dwudziestego drugiego marca, a najpóźniej dwudziestego piątego kwietnia. Inna propozycja, która utrzymywałaby siedem niedziel pomiędzy Świętem Trzech Króli a Środą Popielcową. a piętnastym. Z  Wielkanocą powiązane są jest terminy większości ruchomych świąt chrześcijańskich i katolickich takich jak Środa Popielcowa, Wielki Post, czy Triduum Paschalne i Wniebowstąpienie Pańskie, Zesłanie Ducha Świętego, Boże Ciało i inne.
Czas wielkanocnej liturgii trwa pięćdziesiąt dni i kończy się niedzielą Zesłania Ducha Świętego. Z obchodami świąt wielkanocnych powiązanych jest wiele tradycji ludowych, z których część wywodzi się ze starosłowiańskich świąt: śniadanie wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus z kurkiem po dyngusie,  wieszanie Judasza, pogrzeb żuru i śledzia,  palma wielkanocna, Jezusek Palmowy. W religii chrześcijańskiej każda niedziela jest jakoby pamiątką Zmartwychwstania Chrystusa-Niedziela Zmartwychwstania jest  najbardziej uroczystą. W trzysta dwudziestym piątym roku ustalono, że będziemy  ją obchodzić w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Ta  zasada jest  przełożeniem na solarny kalendarz juliański.
Wielkanoc poprzedza tydzień, w którym wspomina się najważniejsze  dla wiary chrześcijańskiej wydarzenia a nazywa się "Wielkim Tygodniem".
Czas Wielkanocny rozpoczyna się wigilią wielkanocną. W Ostatnich trzech dobach wielkiego tygodnia tygodnia czyli Wielki Czwartek, Wielki Piątek, Wielką Sobotę i Niedzielę Zmartwychwstania zwane też jako  Triduum Paschalne.


Idealnie przygotowane śniadanie wielkanocne to marzenie każdej gospodyni. Wyczekiwane przez nas przez cały okres postu, musi bowiem zaskoczyć doskonałym smakiem potraw, a także swoim efektownym wyglądem. Na tradycyjnym wielkanocnym stole obok święconki nie może zabraknąć pasztetu, żurku, no i oczywiście jaj, podawanych w tym dniu na wiele sposobów.

                                                 









                                                       1. JAJKA Z FARSZEM TATARSKIM
Jako, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami czas na kilka świątecznych przepisów. A oto jeden z pomysłów na przygotowanie jaj.

Składniki:

6 jajek

mały słoik grzybków marynowanych

3 ogórki konserwowe

6 łyżek majonezu

szczypiorek

sól, pieprz

sałata do dekoracji

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać, poprzekrawać wszystkie na pół i nie uszkadzając białek wyjąć żółtka. Żółtka, grzybki, ogórki drobno posiekać. Dodać połowę majonezu i pokrojony również drobno szczypiorek i dobrze wymieszać, doprawiając do smaku.

Tak przygotowaną masą wypełnić połówki białek. można, ale nie trzeba udekorować jajka na wierzchu majonezem, plasterkami ogórka lub szczypiorkiem.

SMACZNEGO :)




                                                       2. JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM

Składniki:

6 jajek

1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym

2 łyżki majonezu

pęczek posiekanego drobno szczypiorku lub koperku

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz

kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, a następnie przekroić każde na pół. Powyciągać delikatnie żółtka, aby nie uszkodzić białek.

Tuńczyka odcedzić i rozgnieść widelcem, podobnie żółtka. Połączyć je ze sobą dodając łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy i szczypiorek(lub koperek). Dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Doprawić do smaku, nałożyć do białek i gotowe.



SMACZNEGO :)




 







                                                              3. PASCHA

Składniki:

1 kg zmielonego twarogu ( z Piątnicy)

1 kostka masła

6 żółtek

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

starta skórka ze sparzonej połówki pomarańczy

paczka rodzynek

paczka płatków migdałowych

biszkopciki

1-1,5 tabliczki czekolady

Wykonanie:

Do garnka z gotującą się na małym gazie wodą wkładamy miskę. Do miski dajemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym i ubijamy mikserem na parze tak, aby powstała puszysta masa.

Odstawiamy miseczkę znad pary i dodajemy miękkie masło. Miksujemy dokładnie, dodając małymi porcjami twaróg. Nadal miksujemy delikatnie a na koniec dodajemy skórkę, rodzynki i migdały.

Mieszamy.

Na dno tortownicy kładziemy warstwę biszkoptów, wylewamy masę serową i lekko potrząsamy, żeby masa rozlała się między biszkoptami.

Wkładamy do lodówki na noc( minimum 6 godzin).

Polewamy rozpuszczoną czekolada z dodatkiem 3-4 łyżek mleka. Chłodzimy.

SMACZNEGO :)      

                                                        

                                                           4. BABKA PIASKOWA


Składniki:

6 jajek 
3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
3/4 kostki masła
1,5 szklanki cukru
7 łyżek gorącego mleka
1 op. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu rumowego
cukier puder do posypania


Wykonanie:

Na stolnicy łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i masłem. 
Całość siekamy, aż powstaną grudki wielkości ryżu.
Jajka ubijamy ze szklanką cukru, dodając gorące mleko, cukier waniliowy i aromat.
Stopniowo dodajemy również mąkę z masłem i ubijamy do połączenia wszystkich składników.
Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąka formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu wyciągamy z formy i posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO :)




                                                   

                                                       5. CHLEBKI WIELKANOCNE

Z tego przepisu wychodzi kilka chlebków zależy jakiej wielkości je zrobicie. Ja zrobiłam w zeszłym roku 4 i wyszły za duże!!! Trzeba pamiętać zatem, że chlebki urosną dlatego warto zrobić o kilka więcej a mniejsze i obdarować nimi rodzinę lub znajomych

Składniki:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki cukru
150 g wody
1/2 łyżeczki drożdży
szczypta kminku

Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
1 łyżeczka mleka
ziarna do posypania.

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wyrobić i pozostawić na 2 godziny.
Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut.

Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć paseczkami lub krzyżykiem i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać ziarnami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika, chlebki studzić na kratce.
SMACZNEGO ;) 


                                                   
 
                                                                       6. ĆWIKŁA 


SKŁADNIKI:

  
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 1 łyżka kminku
  • 70 g świeżo utartego chrzanu
  • 100 ml octu winnego
lub:
  • 125 ml zakwasu buraczanego
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier, sól
             
Sposób przyrządzania:
 
Buraki najlepiej jest zgodnie z przepisem staropolskim piec w piekarniku (bez obierania!). Następnie, już po ostudzeniu, buraki obieramy i zależnie od upodobań kroimy w cienkie plasterki, w grubsze plasterki lub ucieramy na tarce do jarzyn (też niektórzy ucierają ćwikłę na drobnej inni na grubszej tarce). Zgodnie ze staropolskim przepisem pana Mikołaja Reja najlepiej jest ją pokroić w talarki. Dalej, zależnie od wariantu, możemy zalać buraczki octem winnym, rozcieńczonym z wodą, dodać łyżkę sparzonych ziarenek kminku oraz kilka łyżek świeżo utartego chrzanu. Jeśli jednak chcemy sobie pozwolić na wariant świąteczny powinniśmy zamiast octu winnego dodać zakwas buraczany z sokiem z cytryny oraz wino. Oczywiście warto spróbować wymieszaną ćwikłę i w razie potrzeby doprawić ją cukrem i solą. Zgodnie z przepisem podanym nam poniżej przez M. Reja najlepiej włożyć ćwikłę do kamiennego lub szklanego naczynia i postawić w chłodne miejsce pod przykryciem na dwa dni. Cała ćwikła powinna być przykryta sokiem chrzanowo - winnym. 
                                
SMACZNEGO ;)                                                             


                                                                     7. SĘKACZ                        

Składniki:
  • 150 g maki pszennej (ok. 1 szklanki)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 7 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 50 g migdałów
  • ew. 1 łyżka rumu
     
    Sposób przyrządzania:
     
      Jest to przepis na uproszczonego sękacza, pieczonego w tortownicy lub w okrągłej formie z kominkiem. Sękacz jest pysznym ciastem i jak pisałem doświadczone gospodynie potrafią upiec cudo o wysokości metra i więcej. Możemy upiec sobie takiego sękacza w naszym piekarniku. Uprzedzam jednak, że i tak wymaga czasu i pieczołowitości. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dolewamy roztopione i przestudzone masło. Dodajemy obrane i zmielone migdały, ew. rum i przesiane obie mąki. Dokładnie ucieramy ze sobą wszystkie składniki, a na końcu dolewamy ubitą na sztywno pianę z białek. Formę smarujemy masłem i wlewamy na dno cienką warstwę ciasta. Wkładamy formę z ciastem na 5 minut do nagrzanego do 160-180ºC piekarnika. Za każdym razem, gdy ciasto upiecze się na brązowo, wlewamy na nie kolejną cienką warstwę. Wkładamy formę na 5 minut do piekarnika. Po wyczerpaniu się ciasta, babkę sękaczową wyjmujemy, a gdy ostygnie posypujemy ją cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz