Wielkanoc zwana również Paschą, Niedzielą Wielkanocną,
Zmartwychwstaniem Pańskim jest to najstarsze i jednocześnie
najważniejsze święto chrześcijańskie, które upamiętnia zmartwychwstanie
Jezusa. Gdy wprowadzono kalendarz gregoriański pojawiły się różnice
gdzie w kościele prawosławnym Wielkanoc obchodzi się zgodnie z
kalendarzem juliańskim. Wielkanoc jest niewątpliwie świętem ruchomym które może
mieć miejsce najwcześniej dwudziestego drugiego marca, a najpóźniej
dwudziestego piątego kwietnia. Inna propozycja, która utrzymywałaby
siedem niedziel pomiędzy Świętem Trzech Króli a Środą Popielcową. a
piętnastym. Z Wielkanocą powiązane są jest terminy większości ruchomych
świąt chrześcijańskich i katolickich takich jak Środa Popielcowa,
Wielki Post, czy Triduum Paschalne i Wniebowstąpienie Pańskie, Zesłanie
Ducha Świętego, Boże Ciało i inne.
Czas wielkanocnej liturgii
trwa
pięćdziesiąt dni i kończy się niedzielą Zesłania Ducha Świętego. Z
obchodami świąt wielkanocnych powiązanych jest wiele tradycji ludowych, z
których część wywodzi się ze starosłowiańskich świąt: śniadanie
wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus z kurkiem po dyngusie,
wieszanie Judasza, pogrzeb żuru i śledzia, palma wielkanocna, Jezusek
Palmowy. W religii chrześcijańskiej każda niedziela jest jakoby
pamiątką Zmartwychwstania Chrystusa-Niedziela Zmartwychwstania jest
najbardziej uroczystą. W trzysta dwudziestym piątym roku ustalono, że
będziemy ją obchodzić w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej
pełni Księżyca. Ta zasada jest przełożeniem na solarny kalendarz
juliański.
Wielkanoc poprzedza tydzień, w którym wspomina się
najważniejsze dla wiary chrześcijańskiej wydarzenia a nazywa się
"Wielkim Tygodniem".
Czas Wielkanocny rozpoczyna się wigilią wielkanocną. W
Ostatnich trzech dobach wielkiego tygodnia tygodnia czyli Wielki
Czwartek, Wielki Piątek, Wielką Sobotę i Niedzielę Zmartwychwstania
zwane też jako Triduum Paschalne.
Idealnie przygotowane śniadanie wielkanocne to marzenie każdej gospodyni. Wyczekiwane przez nas przez cały okres postu, musi bowiem zaskoczyć doskonałym smakiem potraw, a także swoim efektownym wyglądem. Na tradycyjnym wielkanocnym stole obok święconki nie może zabraknąć pasztetu, żurku, no i oczywiście jaj, podawanych w tym dniu na wiele sposobów.
1. JAJKA Z FARSZEM TATARSKIM
Jako, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami czas na kilka świątecznych przepisów. A oto jeden z pomysłów na przygotowanie jaj.
Składniki:
6 jajek
mały słoik grzybków marynowanych
3 ogórki konserwowe
6 łyżek majonezu
szczypiorek
sól, pieprz
sałata do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać, poprzekrawać wszystkie na pół i nie uszkadzając białek wyjąć żółtka. Żółtka, grzybki, ogórki drobno posiekać. Dodać połowę majonezu i pokrojony również drobno szczypiorek i dobrze wymieszać, doprawiając do smaku.
Tak przygotowaną masą wypełnić połówki białek. można, ale nie trzeba udekorować jajka na wierzchu majonezem, plasterkami ogórka lub szczypiorkiem.
SMACZNEGO :)
2. JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM
Składniki:
6 jajek
1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
2 łyżki majonezu
pęczek posiekanego drobno szczypiorku lub koperku
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, a następnie przekroić każde na pół. Powyciągać delikatnie żółtka, aby nie uszkodzić białek.
Tuńczyka odcedzić i rozgnieść widelcem, podobnie żółtka. Połączyć je ze sobą dodając łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy i szczypiorek(lub koperek). Dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Doprawić do smaku, nałożyć do białek i gotowe.
SMACZNEGO :)
3. PASCHA
Składniki:
1 kg zmielonego twarogu ( z Piątnicy)
1 kostka masła
6 żółtek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
starta skórka ze sparzonej połówki pomarańczy
paczka rodzynek
paczka płatków migdałowych
biszkopciki
1-1,5 tabliczki czekolady
Wykonanie:
Do garnka z gotującą się na małym gazie wodą wkładamy miskę. Do miski dajemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym i ubijamy mikserem na parze tak, aby powstała puszysta masa.
Odstawiamy miseczkę znad pary i dodajemy miękkie masło. Miksujemy dokładnie, dodając małymi porcjami twaróg. Nadal miksujemy delikatnie a na koniec dodajemy skórkę, rodzynki i migdały.
Mieszamy.
Na dno tortownicy kładziemy warstwę biszkoptów, wylewamy masę serową i lekko potrząsamy, żeby masa rozlała się między biszkoptami.
Wkładamy do lodówki na noc( minimum 6 godzin).
Polewamy rozpuszczoną czekolada z dodatkiem 3-4 łyżek mleka. Chłodzimy.
SMACZNEGO :)
4. BABKA PIASKOWA
Składniki:
6 jajek
3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
3/4 kostki masła
1,5 szklanki cukru
7 łyżek gorącego mleka
1 op. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu rumowego
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Na stolnicy łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i masłem.
Całość siekamy, aż powstaną grudki wielkości ryżu.
Jajka ubijamy ze szklanką cukru, dodając gorące mleko, cukier waniliowy i aromat.
Stopniowo dodajemy również mąkę z masłem i ubijamy do połączenia wszystkich składników.
Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąka formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu wyciągamy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
5. CHLEBKI WIELKANOCNE
Z tego przepisu wychodzi kilka chlebków zależy jakiej wielkości je zrobicie. Ja zrobiłam w zeszłym roku 4 i wyszły za duże!!! Trzeba pamiętać zatem, że chlebki urosną dlatego warto zrobić o kilka więcej a mniejsze i obdarować nimi rodzinę lub znajomych
SMACZNEGO ;)
6. ĆWIKŁA
SKŁADNIKI:
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 1 łyżka kminku
- 70 g świeżo utartego chrzanu
- 100 ml octu winnego
lub:
- 125 ml zakwasu buraczanego
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier, sól
Sposób przyrządzania:
SMACZNEGO ;)
7. SĘKACZ
Składniki:
- 150 g maki pszennej (ok. 1 szklanki)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 7 jajek
- 200 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 50 g migdałów
- ew. 1 łyżka rumuSposób przyrządzania:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz