1) DANIA GŁÓWNE

Danie główne - jak sama nazwa wskazuje, to główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia.
                          Obecnie tradycyjna forma dwudaniowa dla obiadu nie jest już tak rozpowszechniona                          i poza specjalnymi uroczystościami bądź dniami tygodnia, jak np. niedziela, często                          obiad składa się tylko z jednego dania - dania głównego. Pora spożywania również                           ulega zmianie. Dania obiadowe jemy bliżej pory wieczornej.


1.Zapiekanka francuska






                                                      ZAPIEKANKA FRANCUSKA

Na początek bardzo prosty, szybki i tani przepis zapiekanki francuskiej, która swym niepowtarzalnym smakiem nadaje się zarówno na codzienny obiad jak i zaserwowanie gościom. Przygotowanie jej nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności a efekt jest zaskakujący :)

Potrzebne składniki:

2 duże pory

250 g pokrojonej w kostkę szynki (można więcej w zależności od upodobań)
1 duża łyżka masła
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

Sos beszamelowy:

2 łyżki mąki

0,5 szklanki mleka
ok 50 g startego żółtego sera typu Gouda
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Pory pokrój drobno i zeszklij na maśle na dużej patelni. Odsącz i dodaj do pokrojonej szynki.

Na pozostałym maśle upraż mąkę. Stopniowo dodawaj mleko, dokładnie przy tym mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy trochę zgęstnieje możesz doprawić, a następnie wsypać ser i wymieszać.

Na koniec połącz szynkę z porem i sos i przełóż do naczynia żaroodpornego. Nie zapomnij naczynia wysmarować tłuszczem, żeby się nie przypaliło.

Na wierzch rozłóż rozmrożone wcześniej ciasto francuskie i obetnij brzegi wzdłuż naczynia.

Z reszty ciasta jakie zostanie możesz wykonać ozdoby i udekorować zapiekankę.

Na koniec wstawiamy danie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 30-45 minut.

Najlepiej podawać z ziemniaczanym puree i kwiatem brokuła.

SMACZNEGO :)








                       2.    PIERŚ Z KURCZAKA Z SEREM I PIECZARKAMI

Składniki:

- 50-60 dkg piersi z kurczaka (1 pierś podwójna)

- 10 pieczarek

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 10-12 dkg sera żółtego

- 1 łyżka masła

- oliwa z oliwek

- majonez

- ostra papryka

- gałka muszkatołowa

- sól, pieprz

Sposób przyrządzenia...

1. Mięso umyć, osuszyć. Pierś przekroić na pół, następnie wzdłuż. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Posolić, popieprzyć. Posmarować sprasowanym czosnkiem i oprószyć ostrą papryką. Kotlety usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Niektórzy nie obsmażają mięsa tylko surowe zapiekają. Moim zdaniem podsmażone lepiej smakuje, jest apetycznie przypieczone i bardziej chrupiące.

2. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć wpierw cebulę, po chwili dodać pieczarki i smażyć parę minut. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

4. Usmażone piersi kurczaka wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Położyć na każdą porcję pieczarek z cebulą, i posmarować majonezem. Wierzch posypać obficie startym żółtym serem.

5. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 ˚C i zapiekać 10-15 minut aż ser się rozpuści i nieco "zezłoci". Podawać solo lub z surówką.


SMACZNEGO ;)









                              3.     ROLADKI SCHABOWE ZE SZPINAKIEM


Składniki na 8 roladek:

•8 plastrów schabu

•1 paczka szpinaku mrożonego

•2 ząbki czosnku

•2 łyżeczki masła
...
•8 plasterków cieniutkich sera żółtego

•olej do smażenia

•sól, pieprz, papryka chili, gałka muszkatołowa
Wykonanie:

1.Na patelni, na masełku, usmażyć szpinak z wyciśniętym czosnkiem.

2.Przyprawić dość mocno. Po około 5 minutach- gotowy farsz odstawić do przestygnięcia.

3.Schab rozbić dość cienko.

4.Na plaster kotleta nałożyć szpinak i plaster sera żółtego.

5.Zwinąć ciasno roladki .

6.Obsmażyć na patelni do zrumienienia się ( kładąc roladki łączeniem do dołu, wówczas nie trzeba mięsa spinać).

7.Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

8.Podlać wodą ( około ½ szklanki ).

9.Piec w piekarniku pod przykryciem około 30 minut w temp 220°C.
 
SMACZNEGO ;)



 
 
 
4. ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
 
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 25 dag fileta z łososia
- opakowanie sera typu feta
- opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 400 g)
- ząbek czosnku...
- łyżka soku z cytryny
- gałka muszkatołowa, pieprz
- białko z jajka
- oliwa do smażenia

-papier do pieczenia, blacha do pieczenia

Czas przygotowania: 20-30 min
Czas pieczenia: ok. 40 min

Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny (nie dodajemy soli). Szpinak odparowujemy całkowicie z wody na patelni (ma być suchy i prawie się przypalać), a następnie chwilę studzimy.

Ciasto francuskie dzielimy na dwa kawałki, których brzegi nacinamy pod skosem w kształt "choinki". Na środek każdego kawałka ciasta wykładamy szpinak, a na nim umieszczamy plastry fety. Przykrywamy świeżym filetem z łososia (jeśli ma skórę to oczywiście pozywamy się wcześniej łusek). Zawijamy na zmianę paski ciasta tworząc warkoczyk.
Wierzch ciasta smarujemy białkiem.

Układamy zawiniętego łososia na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut aż ciasto będzie złotobrązowe.

 
SMACZNEGO ;)
 
 
 
 
 
5. LASAGNE ZE SZPINAKIEM
 
 
Potrzebne składniki:
 
makaron do lasagne
600 g mięsa mielonego
2 średnie cebule
opakowanie mrożonego szpinaku
łyżka masła
3 łyżki śmietany
3 ząbki czosnku
przyprawa typu Vegeta
500 g startego żółtego sera
ok. 400 g pieczarek
1 kostka rosołowa
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
 
 
Przygotowanie:
 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą w celu natłuszczenia.
Na dnie naczynia układamy warstwę makaronu do lasagne. Na makaron kładziemy przesmażone chwilę wcześniej mięso z cebulką. Mięso może być doprawione solą i pieprzem ale nie musi.
Na mięso kładziemy drugą warstwę makaronu.
Na maśle przesmażamy zamrożony szpinak, dodając przyprawy (np. Vegeta), przeciśnięty czosnek i śmietanę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na makaron.
Na szpinak układamy ostatnią - trzecią warstwę makaronu.
Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pieczarki i posypujemy startym żółtym serem.
W osobnym naczyniu rozpuszczamy kostkę rosołową w gorącej wodzie ( ok. 3/4 szklanki) i dodajemy z koncentrat pomidorowy. Po dokładnym wymieszaniu zalewamy przygotowaną lasagne.
 
Pieczemy 40-45 minut, do momentu gdy makaron będzie miękki.
 
Dla tych którzy nie lubią szpinaku można przygotować wersję mięsną. Wówczas bierzemy podwojoną ilość mięsa do przesmażenia i układamy zamiast szpinaku jako drugą warstwę.
 
SMACZNEGO ;)
 
 
 
 
6. SAKIEWKI Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W SOSIE SEROWYM
 
Składniki (dla 2 osób):

2 piersi z kurczaka
6 kostek mrożonego szpinaku/ lub świeży
1 ząbek czosnku
sól, pieprz ...

na sos:
200g śmietany 18%
70g serka topionego
garść drobno posiekanej pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozmrozić szpinak. Wrzucić na patelnię teflonową; podgrzać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszać i zostawić na chwilę na ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem dość mocno, aby można było uformować sakiewkę. Przyprawić z obu stron solą i pierzem. Na środek nakładać szpinakowy farsz.
Formować sakiewkę. U góry związać dratwą lub białą nicią.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180* około 20-30 minut.
W tym czasie do rondelka wlać śmietanę, dodać serek topiony. Gotować aż serek się rozpuści od czasu do czasu mieszając; przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną pietruszkę. Wymieszać i gotować jeszcze chwilkę.
SMACZNEGO ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz