Obecnie tradycyjna forma dwudaniowa dla obiadu nie jest już tak rozpowszechniona i poza specjalnymi uroczystościami bądź dniami tygodnia, jak np. niedziela, często obiad składa się tylko z jednego dania - dania głównego. Pora spożywania również ulega zmianie. Dania obiadowe jemy bliżej pory wieczornej.
1.Zapiekanka francuska
ZAPIEKANKA FRANCUSKA
Na początek bardzo prosty, szybki i tani przepis zapiekanki francuskiej, która swym niepowtarzalnym smakiem nadaje się zarówno na codzienny obiad jak i zaserwowanie gościom. Przygotowanie jej nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności a efekt jest zaskakujący :)
Potrzebne składniki:
2 duże pory
250 g pokrojonej w kostkę szynki (można więcej w zależności od upodobań)
1 duża łyżka masła
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
Sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
0,5 szklanki mleka
ok 50 g startego żółtego sera typu Gouda
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Pory pokrój drobno i zeszklij na maśle na dużej patelni. Odsącz i dodaj do pokrojonej szynki.
Na pozostałym maśle upraż mąkę. Stopniowo dodawaj mleko, dokładnie przy tym mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy trochę zgęstnieje możesz doprawić, a następnie wsypać ser i wymieszać.
Na koniec połącz szynkę z porem i sos i przełóż do naczynia żaroodpornego. Nie zapomnij naczynia wysmarować tłuszczem, żeby się nie przypaliło.
Na wierzch rozłóż rozmrożone wcześniej ciasto francuskie i obetnij brzegi wzdłuż naczynia.
Z reszty ciasta jakie zostanie możesz wykonać ozdoby i udekorować zapiekankę.
Na koniec wstawiamy danie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 30-45 minut.
Najlepiej podawać z ziemniaczanym puree i kwiatem brokuła.
SMACZNEGO :)
2. PIERŚ Z KURCZAKA Z SEREM I PIECZARKAMI
Składniki:
- 50-60 dkg piersi z kurczaka (1 pierś podwójna)
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10-12 dkg sera żółtego
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- majonez
- ostra papryka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia...
1. Mięso umyć, osuszyć. Pierś przekroić na pół, następnie wzdłuż. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Posolić, popieprzyć. Posmarować sprasowanym czosnkiem i oprószyć ostrą papryką. Kotlety usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Niektórzy nie obsmażają mięsa tylko surowe zapiekają. Moim zdaniem podsmażone lepiej smakuje, jest apetycznie przypieczone i bardziej chrupiące.
2. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć wpierw cebulę, po chwili dodać pieczarki i smażyć parę minut. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Usmażone piersi kurczaka wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Położyć na każdą porcję pieczarek z cebulą, i posmarować majonezem. Wierzch posypać obficie startym żółtym serem.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 ˚C i zapiekać 10-15 minut aż ser się rozpuści i nieco "zezłoci". Podawać solo lub z surówką.
SMACZNEGO ;)
3. ROLADKI SCHABOWE ZE SZPINAKIEM
Składniki na 8 roladek:
•8 plastrów schabu
•1 paczka szpinaku mrożonego
•2 ząbki czosnku
•2 łyżeczki masła
...
•8 plasterków cieniutkich sera żółtego
•olej do smażenia
•sól, pieprz, papryka chili, gałka muszkatołowa
•8 plastrów schabu
•1 paczka szpinaku mrożonego
•2 ząbki czosnku
•2 łyżeczki masła
...
•8 plasterków cieniutkich sera żółtego
•olej do smażenia
•sól, pieprz, papryka chili, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
1.Na patelni, na masełku, usmażyć szpinak z wyciśniętym czosnkiem.
2.Przyprawić dość mocno. Po około 5 minutach- gotowy farsz odstawić do przestygnięcia.
3.Schab rozbić dość cienko.
4.Na plaster kotleta nałożyć szpinak i plaster sera żółtego.
5.Zwinąć ciasno roladki .
6.Obsmażyć na patelni do zrumienienia się ( kładąc roladki łączeniem do dołu, wówczas nie trzeba mięsa spinać).
7.Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
8.Podlać wodą ( około ½ szklanki ).
9.Piec w piekarniku pod przykryciem około 30 minut w temp 220°C.
1.Na patelni, na masełku, usmażyć szpinak z wyciśniętym czosnkiem.
2.Przyprawić dość mocno. Po około 5 minutach- gotowy farsz odstawić do przestygnięcia.
3.Schab rozbić dość cienko.
4.Na plaster kotleta nałożyć szpinak i plaster sera żółtego.
5.Zwinąć ciasno roladki .
6.Obsmażyć na patelni do zrumienienia się ( kładąc roladki łączeniem do dołu, wówczas nie trzeba mięsa spinać).
7.Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
8.Podlać wodą ( około ½ szklanki ).
9.Piec w piekarniku pod przykryciem około 30 minut w temp 220°C.
SMACZNEGO ;)
4. ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego- ok. 25 dag fileta z łososia
- opakowanie sera typu feta
- opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 400 g)
- ząbek czosnku...
- łyżka soku z cytryny
- gałka muszkatołowa, pieprz
- białko z jajka
- oliwa do smażenia
-papier do pieczenia, blacha do pieczenia
Czas przygotowania: 20-30 min
Czas pieczenia: ok. 40 min
Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny (nie dodajemy soli). Szpinak odparowujemy całkowicie z wody na patelni (ma być suchy i prawie się przypalać), a następnie chwilę studzimy.
Ciasto francuskie dzielimy na dwa kawałki, których brzegi nacinamy pod skosem w kształt "choinki". Na środek każdego kawałka ciasta wykładamy szpinak, a na nim umieszczamy plastry fety. Przykrywamy świeżym filetem z łososia (jeśli ma skórę to oczywiście pozywamy się wcześniej łusek). Zawijamy na zmianę paski ciasta tworząc warkoczyk.
Wierzch ciasta smarujemy białkiem.
Układamy zawiniętego łososia na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut aż ciasto będzie złotobrązowe.
SMACZNEGO ;)
5. LASAGNE ZE SZPINAKIEM
Potrzebne składniki:
makaron do lasagne
600 g mięsa mielonego
2 średnie cebule
opakowanie mrożonego szpinaku
łyżka masła
3 łyżki śmietany
3 ząbki czosnku
przyprawa typu Vegeta
500 g startego żółtego sera
ok. 400 g pieczarek
1 kostka rosołowa
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą w celu natłuszczenia.
Na dnie naczynia układamy warstwę makaronu do lasagne. Na makaron kładziemy przesmażone chwilę wcześniej mięso z cebulką. Mięso może być doprawione solą i pieprzem ale nie musi.
Na mięso kładziemy drugą warstwę makaronu.
Na maśle przesmażamy zamrożony szpinak, dodając przyprawy (np. Vegeta), przeciśnięty czosnek i śmietanę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na makaron.
Na szpinak układamy ostatnią - trzecią warstwę makaronu.
Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pieczarki i posypujemy startym żółtym serem.
W osobnym naczyniu rozpuszczamy kostkę rosołową w gorącej wodzie ( ok. 3/4 szklanki) i dodajemy z koncentrat pomidorowy. Po dokładnym wymieszaniu zalewamy przygotowaną lasagne.
Pieczemy 40-45 minut, do momentu gdy makaron będzie miękki.
Dla tych którzy nie lubią szpinaku można przygotować wersję mięsną. Wówczas bierzemy podwojoną ilość mięsa do przesmażenia i układamy zamiast szpinaku jako drugą warstwę.
SMACZNEGO ;)
6. SAKIEWKI Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W SOSIE SEROWYM
Składniki (dla 2 osób):
2 piersi z kurczaka
6 kostek mrożonego szpinaku/ lub świeży
1 ząbek czosnku
sól, pieprz ...
na sos:
200g śmietany 18%
70g serka topionego
garść drobno posiekanej pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozmrozić szpinak. Wrzucić na patelnię teflonową; podgrzać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszać i zostawić na chwilę na ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem dość mocno, aby można było uformować sakiewkę. Przyprawić z obu stron solą i pierzem. Na środek nakładać szpinakowy farsz.
Formować sakiewkę. U góry związać dratwą lub białą nicią.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180* około 20-30 minut.
W tym czasie do rondelka wlać śmietanę, dodać serek topiony. Gotować aż serek się rozpuści od czasu do czasu mieszając; przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną pietruszkę. Wymieszać i gotować jeszcze chwilkę.
2 piersi z kurczaka
6 kostek mrożonego szpinaku/ lub świeży
1 ząbek czosnku
sól, pieprz ...
na sos:
200g śmietany 18%
70g serka topionego
garść drobno posiekanej pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozmrozić szpinak. Wrzucić na patelnię teflonową; podgrzać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszać i zostawić na chwilę na ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem dość mocno, aby można było uformować sakiewkę. Przyprawić z obu stron solą i pierzem. Na środek nakładać szpinakowy farsz.
Formować sakiewkę. U góry związać dratwą lub białą nicią.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180* około 20-30 minut.
W tym czasie do rondelka wlać śmietanę, dodać serek topiony. Gotować aż serek się rozpuści od czasu do czasu mieszając; przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną pietruszkę. Wymieszać i gotować jeszcze chwilkę.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz