7) SOSY

Sos  – gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy od kremu. Sosy dzielą się na: gorące, zimne i majonezowe. Istnieje też inny podział, wywodzący się z kuchni francuskiej klasyfikujący sosy jako pochodne jednego z pięciu sosów bazowych.
Sosy gorące sporządzane są, podobnie jak zupy, na bazie wywaru. Do zagęszczania tych sosów stosuje się: zawiesinę z mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej i wody, mąki pszennej lub ziemniaczanej i śmietany, zasmażkę lub żółtka jaj. Do najbardziej znanych sosów zaliczamy:
  • Béarnaise
  • beszamel - francuski
  • ketchup - amerykański
  • majonez - francuski
  • mole – meksykański
  • musztarda
  • nuok mam - wietnamski
  • pesto - włoski
  • tabasco
  • sos aurora - francuski
  • sos bolognese
  • sos Cumberland
  • sos chrzanowy
  • sos cytrynowy
  • sos czosnkowy
  • sos demi-glace lub sos hiszpański
  • sos grzybowy
  • sos kabul
  • sos koperkowy
  • sos miętowy
  • sos Mornay
  • sos muślinowy
  • sos piri
  • sos pomidorowy
  • sos rybny
  • sos sojowy
  • sos soubise
  • sos supreme
  • sos szary
  • sos szodon
  • sos tatarski
  • sos Worcestershire - angielski
  • sos Winegret - francuski zimny sos do sałatek na bazie octu i oleju

                                                       
1. SOS MAJONEZOWY


Składniki:

  • 2 żółtka
  • 250 ml oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier, sól, pieprz

  • Przygotowanie:

    Przygotowujemy majonez: żółtka ucieramy z musztardą, dodając porcjami olej. Doprawiamy sokiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem.

    SMACZNEGO;)

    2. SOS ŚMIETANKOWY


    Składniki:

  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g posiekanej cebuli, 2 kwaśne jabłka
  • 2 kiszone ogórki

  • Przygotowanie:

    Drobno siekamy ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Trochę ogórków i jabłek zostawiamy do przybrania. Śmietanę mieszamy z drobno posiekaną cebulą, jabłkami i ogórkami.


    SMACZNEGO;)


    3. SOS MUSZTARDOWY


    Składniki:

  • pół porcji przygotowanego wcześniej majonezu
  • 150 g posiekanej cebuli
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oleju

  • Przygotowanie:

     Majonez łączymy z olejem, dodajemy cebulę i musztardę, dokładnie mieszamy.


    SMACZNEGO ;)


    4.SOS WYKWINTNY


    Składniki:

  • 1 puszka anchois
  • 2 cebule
  • kapary
  • pół porcji przygotowanego wcześniej majonezu
  • 2 łyżeczki czerwonego kawioru

  • Przygotowanie:

     Drobno kroimy fileciki anchois (część filecików możemy pozostawić do przybrania), mieszamy je z posiekaną cebulą, majonezem, czerwonym kawiorem.

    SMACZNEGO ;)


    5. SOS SEROWY


    Składniki:

    200g śmietany 18%
    70g serka topionego
    garść drobno posiekanej pietruszki
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy serek topiony. Gotujemy, aż serek się rozpuści od czasu do czasu mieszając; przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną pietruszkę. Mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.

    SMACZNEGO ;)

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz