Sosy gorące sporządzane są, podobnie jak zupy, na bazie wywaru. Do zagęszczania tych sosów stosuje się: zawiesinę z mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej i wody, mąki pszennej lub ziemniaczanej i śmietany, zasmażkę lub żółtka jaj. Do najbardziej znanych sosów zaliczamy:
- Béarnaise
- beszamel - francuski
- ketchup - amerykański
- majonez - francuski
- mole – meksykański
- musztarda
- nuok mam - wietnamski
- pesto - włoski
- tabasco
- sos aurora - francuski
- sos bolognese
- sos Cumberland
- sos chrzanowy
- sos cytrynowy
- sos czosnkowy
- sos demi-glace lub sos hiszpański
- sos grzybowy
- sos kabul
- sos koperkowy
- sos miętowy
- sos Mornay
- sos muślinowy
- sos piri
- sos pomidorowy
- sos rybny
- sos sojowy
- sos soubise
- sos supreme
- sos szary
- sos szodon
- sos tatarski
- sos Worcestershire - angielski
- sos Winegret - francuski zimny sos do sałatek na bazie octu i oleju
1. SOS MAJONEZOWY
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotowujemy majonez: żółtka ucieramy z musztardą, dodając porcjami olej. Doprawiamy sokiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem.
SMACZNEGO;)
2. SOS ŚMIETANKOWY
Składniki:
Przygotowanie:
Drobno siekamy ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Trochę ogórków i jabłek zostawiamy do przybrania. Śmietanę mieszamy z drobno posiekaną cebulą, jabłkami i ogórkami.
SMACZNEGO;)
3. SOS MUSZTARDOWY
Składniki:
Przygotowanie:
Majonez łączymy z olejem, dodajemy cebulę i musztardę, dokładnie mieszamy.
SMACZNEGO ;)
4.SOS WYKWINTNY
Składniki:
Przygotowanie:
Drobno kroimy fileciki anchois (część filecików możemy pozostawić do przybrania), mieszamy je z posiekaną cebulą, majonezem, czerwonym kawiorem.
SMACZNEGO ;)
5. SOS SEROWY
Składniki:
200g śmietany 18%
70g serka topionego
garść drobno posiekanej pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy serek topiony. Gotujemy, aż serek się rozpuści od czasu do czasu mieszając; przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną pietruszkę. Mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz