Tradycyjnie przekąski wykonywane były z produktów ogólnodostępnych w domu i z resztek z większych posiłków. Do takich przekąsek zaliczyć można batony, paluszki...
Ze względu na niezdrowy charakter popularnych przekąsek, zalecane jest zastępowanie
ich owocami, warzywami, orzechami czy płatkami zbożowymi lub kanapkami ze świeżymi skłądnikami.
Przystawka - potrawa podawana przed głównymi daniami. Przystawki mogą być daniami zimnymi
lub gorącymi.
1. RYBA W POMIDOROWYCH MISECZKACH
Składniki:
2 filety np. z dorsza(ok. 1/2 kg)
0,5 kieliszka octu winnego
4 kieliszki wody
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
cebula
1 puszka groszku konserwowego
6 dużych pomidorów
sól
natka pietruszki do dekoracji
SOS:
szklanka majonezu
szklanka gęstej śmietany
drobno pokrojony korniszon lub ogórek kiszony
3 małe cebulki ze szczypiorkiem
sól, pieprz
czosnek
Wykonanie:
Do gotującej się wody z octem i przyprawami wkładamy filety. Gotujemy na małym ogniu 10-12 minut, po czym odstawiamy do wystudzenia.
Pomidory kroimy w poprzek na połówki, usuwamy miąższ i oprószamy wnętrza przyprawami.
Do naczynia dajemy majonez, śmietanę, posiekane cebulki ze szczypiorkiem, korniszony i doprawiamy. Do sosu dodajemy rybę i mieszamy.
Do każdej pomidorowej miseczki dajemy łyżkę groszku i uzupełniamy sosem.
Tak przygotowane pomidory układamy na liściach sałaty i ozdabiamy zieleniną.
SMACZNEGO :)
2. CIASTO FRANCUSKIE Z POMIDORKAMI
Składniki:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
kilka pomidorków koktajlowych (lub zwykły pokrojony na mniejsze kawałeczki)
ser żółty (również pokrojony na małe kawałki - mogą być małe kulki mozarelli)
sól morska, pieprz, bazylia lub oregano ( mogą być świeże listki)
Przygotowanie:
Rozmrożone ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na prostokąty wedle uznania (zależy czy wolimy krótsze czy dłuższe paluszki). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli mamy świeże listki oregano to umyte i osuszone kładziemy na każdym kawałku lekko dociskając do ciasta.
Pokrojone pomidorki układamy po kilka kawałeczków na każdym prostokącie a między nie wkładamy cząstki sera. Całość posypujemy solą. (Jeśli nie mieliśmy świeżych listków bazylii lub oregano to teraz również posypujemy całość przyprawami).
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 14 minut, aż ciasto się zarumieni. Podajemy na ciepło lub zimno, oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
SMACZNEGO ;)
3. PALUSZKI SEROWE
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
250 g sera żółtego
papryka słodka
sól
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Jedno opakowanie ciasta rozkładamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy połową startego na drobnych oczkach sera. Przyprawiamy słodką papryka i solą.
Całość przykrywamy drugim ciastem, ponownie smarujemy jajkiem, posypujemy startym serem i lekko dociskamy ser do ciasta. Posypujemy ponownie papryką i solą.
Tak przygotowane ciasto kroimy na paski szerokości około 1,5 cm.
Każdy pasek delikatnie podnosimy chwytając za oba końce i skręcamy w przeciwnym kierunku tak, by powstała sprężynka.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy lekko końce do blaszki, aby sprężynki się nie rozwinęły.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni C około 15 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, chwilkę czekamy i jeszcze letnie odkładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO ;)
3. PALUSZKI Z SZYNKĄ
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
szynka szwarcwaldzka
50 g sera żółtego
słodka papryka
Przygotowanie:
Ciasto rozwijamy, układamy na nim szynkę (trochę pod skosem - jak na zdjęciu), posypujemy startym drobno żółtym serem i oprószamy papryką.
Kroimy ciasto na 1,5 cm paski i zwijamy tak, by powstała spiralka.
Przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy pozostałym serem i posypujemy znów papryką.
Pieczemy przez około 17 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, po czym wyjmujemy i studzimy.
SMACZNEGO;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz