4) PRZYSTAWKI I ZAKĄSKI

Przekąska – w kulturze zachodniej jest to rodzaj posiłku, który nie jest traktowany jako pełne danie,                        a raczej jako pożywienie, które zaspokaja mały głód pomiędzy posiłkami.
                    Tradycyjnie przekąski wykonywane były z produktów ogólnodostępnych w domu                                   i z resztek z większych posiłków. Do takich przekąsek zaliczyć można batony, paluszki...
                    Ze względu na niezdrowy charakter popularnych przekąsek, zalecane jest zastępowanie  
                    ich owocami, warzywami, orzechami czy płatkami zbożowymi lub kanapkami ze                    świeżymi skłądnikami.


Przystawka - potrawa podawana przed głównymi daniami. Przystawki mogą być daniami zimnymi
                     lub gorącymi.









                                  1. RYBA W POMIDOROWYCH MISECZKACH


Składniki:

2 filety np. z dorsza(ok. 1/2 kg)

0,5 kieliszka octu winnego

4 kieliszki wody

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

cebula

1 puszka groszku konserwowego

6 dużych pomidorów

sól

natka pietruszki do dekoracji

SOS:

szklanka majonezu

szklanka gęstej śmietany

drobno pokrojony korniszon lub ogórek kiszony

3 małe cebulki ze szczypiorkiem

sól, pieprz

czosnek

Wykonanie:

Do gotującej się wody z octem i przyprawami wkładamy filety. Gotujemy na małym ogniu 10-12 minut, po czym odstawiamy do wystudzenia.

Pomidory kroimy w poprzek na połówki, usuwamy miąższ i oprószamy wnętrza przyprawami.

Do naczynia dajemy majonez, śmietanę, posiekane cebulki ze szczypiorkiem, korniszony i doprawiamy. Do sosu dodajemy rybę i mieszamy.

Do każdej pomidorowej miseczki dajemy łyżkę groszku i uzupełniamy sosem.

Tak przygotowane pomidory układamy na liściach sałaty i ozdabiamy zieleniną.

SMACZNEGO :)  



                                          

                     

                                           2. CIASTO FRANCUSKIE Z POMIDORKAMI

Składniki:

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

kilka pomidorków koktajlowych (lub zwykły pokrojony na mniejsze kawałeczki)

ser żółty (również pokrojony na małe kawałki - mogą być małe kulki mozarelli)

sól morska, pieprz, bazylia lub oregano ( mogą być świeże listki)


Przygotowanie:

Rozmrożone ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na prostokąty wedle uznania (zależy czy wolimy krótsze czy dłuższe paluszki). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli mamy świeże listki oregano to umyte i osuszone kładziemy na każdym kawałku lekko dociskając do ciasta.
Pokrojone pomidorki układamy po kilka kawałeczków na każdym prostokącie a między nie wkładamy cząstki sera. Całość posypujemy solą. (Jeśli nie mieliśmy świeżych listków bazylii lub oregano to teraz również posypujemy całość przyprawami).

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 14 minut, aż ciasto się zarumieni. Podajemy na ciepło lub zimno, oprószone świeżo zmielonym pieprzem.

SMACZNEGO ;)


                                         
 
 
3. PALUSZKI SEROWE
 
 
Składniki:
 
2 opakowania ciasta francuskiego
250 g sera żółtego
papryka słodka
sól
1 roztrzepane jajko do posmarowania
 
 
Przygotowanie:
 
Jedno opakowanie ciasta rozkładamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy połową startego na drobnych oczkach sera. Przyprawiamy słodką papryka i solą.
Całość przykrywamy drugim ciastem, ponownie smarujemy jajkiem, posypujemy startym serem i lekko dociskamy ser do ciasta. Posypujemy ponownie papryką i solą.
Tak przygotowane ciasto kroimy na paski szerokości około 1,5 cm.
Każdy pasek delikatnie podnosimy chwytając za oba końce i skręcamy w przeciwnym kierunku tak, by powstała sprężynka.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy lekko końce do blaszki, aby sprężynki się nie rozwinęły.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni C około 15 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, chwilkę czekamy i jeszcze letnie odkładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
 
SMACZNEGO ;)
 
 
 
 
 
3. PALUSZKI Z SZYNKĄ
 
Składniki:
 
1 opakowanie ciasta francuskiego
szynka szwarcwaldzka
50 g sera żółtego
słodka papryka
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto rozwijamy, układamy na nim szynkę (trochę pod skosem - jak na zdjęciu), posypujemy startym drobno żółtym serem i oprószamy papryką.
Kroimy ciasto na 1,5 cm paski i zwijamy tak, by powstała spiralka.
Przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy pozostałym serem i posypujemy znów papryką.
Pieczemy przez około 17 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, po czym wyjmujemy i studzimy.
 
 
SMACZNEGO;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz