1. ZUPA CEBULOWA
Składniki:
1 litr bulionu mięsno - warzywnego
pół kostki masła
4 duże cebule
100 ml białego wina(wytrawne)...
szczypta tymianku
szczypta soli
15 dag sera żółtego
1 ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
Ugotuj bulion. Cebulę pokrój w piórka. Usmaż ją na maśle na złoto. Dodaj wino i odparuj je na małym ogniu. Dodaj przyprawy. Wlej bulion i gotuj ok. 15 min. Ustaw piekarnik na 180 stopni. Wlej zupę do miseczek - nie do pełna, żeby ciasto francuskie nie wpadło do środka podczas zapiekania. Dodaj starty ser. Z ciasta francuskiego zrób "pokrywki" na miseczki. Zapiekaj ok. 20 min.
SMACZNEGO ;)
2. ZUPA SZCZAWIOWA
Składniki:
- 2 l wywaru lub wody
- 150 g szczawiu konserwowego lub 500 g świeżego
- 250 g włoszczyzny
- 250 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- sól, pieprz, cukier
- ew. 2–3 kostki rosołowe
Zalewamy obraną i pokrojoną włoszczyznę i cebulę. Gotujemy. Szczaw płuczemy, drobno siekamy, dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Zupę podprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką. Zupę szczawiową podajemy zwyczajowo z jajkiem na twardo. Można też podać ziemniaki, lane kluseczki, ryż ugotowany na sypko lub grzanki pokrojone w kostkę. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
SMACZNEGO ;)
3. BOTWINKA
Składniki:
2 l wywaru lub wody
600 g botwinki
250 ml śmietany
4 jaja ugotowane na twardo – jedno na osobę
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
po pęczku: koperku, szczypiorku i pietruszki
sól, cukier, sok z cytryny
ew. 2–3 kostki rosołowe
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie czyścimy i myjemy, kroimy, zalewamy dwiema szklankami wywaru. Dodajemy masło, sok z cytryny, sól i gotujemy. Wlewamy do pozostałej części wywaru. Śmietanę mieszamy z mąką i dolewamy do gotującej się zupy. Na koniec wsypujemy posiekaną zieleninę i pokrojone na cząstki jaja na twardo. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz