6) ZUPY

Zupa – potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas gotowania różnorodnych składników. W tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu. Podczas gotowania warzyw, owoców, mięs i kości uwalnia się znaczna ilość zawartych w nich składników. Bez takiego przygotowania niektóre z nich nie zostałyby wchłonięte przez układ pokarmowy człowieka i dlatego zupy są daniem bogatym w niezbędne składniki.

                                                      
                                                 

                                                           1. ZUPA CEBULOWA

                                                                     Składniki:
1 litr bulionu mięsno - warzywnego
pół kostki masła
4 duże cebule
100 ml białego wina(wytrawne)...

szczypta tymianku
szczypta soli
15 dag sera żółtego
1 ciasto francuskie

                                                            Sposób przygotowania:

Ugotuj bulion. Cebulę pokrój w piórka. Usmaż ją na maśle na złoto. Dodaj wino i odparuj je na małym ogniu. Dodaj przyprawy. Wlej bulion i gotuj ok. 15 min. Ustaw piekarnik na 180 stopni. Wlej zupę do miseczek - nie do pełna, żeby ciasto francuskie nie wpadło do środka podczas zapiekania. Dodaj starty ser. Z ciasta francuskiego zrób "pokrywki" na miseczki. Zapiekaj ok. 20 min.


                                                    SMACZNEGO ;)


                                                   

                                                         2. ZUPA SZCZAWIOWA

                                                                     Składniki:
  • 2 l wywaru lub wody
  • 150 g szczawiu konserwowego lub 500 g świeżego
  • 250 g włoszczyzny
  • 250 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, cukier
  • ew. 2–3 kostki rosołowe
                                                         Sposób przygotowania:


Zalewamy obraną i pokrojoną włoszczyznę i cebulę. Gotujemy. Szczaw płuczemy, drobno siekamy, dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Zupę podprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką. Zupę szczawiową podajemy zwyczajowo z jajkiem na twardo. Można też podać ziemniaki, lane kluseczki, ryż ugotowany na sypko lub grzanki pokrojone w kostkę. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe. 




                                                        SMACZNEGO ;)


                                                  

                                                              3. BOTWINKA

                                                               Składniki:

 
2 l wywaru lub wody
600 g botwinki
250 ml śmietany
4 jaja ugotowane na twardo – jedno na osobę
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
po pęczku: koperku, szczypiorku i pietruszki
sól, cukier, sok z cytryny
ew. 2–3 kostki rosołowe 


                                                        Przygotowanie:

 Botwinkę dokładnie czyścimy i myjemy, kroimy, zalewamy dwiema szklankami wywaru. Dodajemy masło, sok z cytryny, sól i gotujemy. Wlewamy do pozostałej części wywaru. Śmietanę mieszamy z mąką i dolewamy do gotującej się zupy. Na koniec wsypujemy posiekaną zieleninę i pokrojone na cząstki jaja na twardo. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe. 


                                                          SMACZNEGO ;)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz