A) NAPOJE GORĄCE
1. GORĄCA CZEKOLADA
Składniki:
0.5 kg mleka
kieliszek (taki do wódki) wody mineralnej niegazowanej
0.20 kg śmietanki kremówki 30% (lub więcej %)
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki cukru wanilinowego
0.15 kg gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, mleko, śmietankę i oba cukry i mieszajmy podgrzewając.
Pilnujemy, by się nie zagotowało!!! Ma być tylko gorące!
Do małego garnka wlewamy gorącą wodę lub stawiamy garnek z wodą na małym ogniu a kiedy woda zacznie wrzeć wkładamy do niej miskę, do której rozkruszamy czekoladę.
Kiedy czekolada się rozpuści wlewamy ją powoli do pierwszego garnka ( z wodą, mlekiem, śmietanką) i dokładnie mieszamy, aż do zagotowania.
Pilnujemy, by się nie zagotowało!!! Ma być tylko gorące!
Do małego garnka wlewamy gorącą wodę lub stawiamy garnek z wodą na małym ogniu a kiedy woda zacznie wrzeć wkładamy do niej miskę, do której rozkruszamy czekoladę.
Kiedy czekolada się rozpuści wlewamy ją powoli do pierwszego garnka ( z wodą, mlekiem, śmietanką) i dokładnie mieszamy, aż do zagotowania.
Odłączamy ogień i chwile to miksujemy, by czekolada była kremowa i gładka. Jeśli porobią się jakieś grudki albo zawiesinki to przelewamy je przez sitko do jakiejś miseczki.
I wlewamy od razu do szklanki czy do filiżanki
Dla lepszego efektu ubijamy sobie trochę śmietanki z cukrem pudrem, wkładamy do rękawa cukierniczego i sprycujemy nią po brzegi filiżankę.
Dla ozdoby możemy jeszcze przemieszać trochę cukru pudru i cynamonu i lekko sitkiem przesiać na bitą śmietanę.
SMACZNEGO ;)
SMACZNEGO ;)
C) NAPOJE ALKOHOLOWE
1. WÓDKA ICE
Składniki:
0,5 litra spirytusu
0,7 litra wody mineralnej
300 g cukierków lodowych ice
lub wersja light ;) :
2-3 opakowania cukierków
0,5 litra wódki
szklanka wody
Przygotowanie:
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej cukierki. Gotujemy na małym ogniu(bez zagotowywania), dopóki cukierki się nie rozpuszczą i powstanie syrop. To najtrudniejsza część wykonania ice'ówki. Cukierki przywierają do dna i mogą się łatwo przypalić, więc musimy ciągle mieszać łyżką.
WAŻNE! Cukierki muszą być niebieskie, by trunek miał piękny kolor.
Powstały syrop studzimy.
Do zimnego syropu wlewamy spirytus/wódkę.
Przelewamy do butelek, chłodzimy i cieszymy się smakiem niecodziennie wyglądającego trunku :)
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz