8) NAPOJE

Napój – płyn przeznaczony do konsumpcji przez człowieka. Napoje oprócz swojej podstawowej funkcji, jaką jest zaspokojenie pragnienia oraz dostarczanie pijącemu wartości odżywczych, mogą pełnić między innymi funkcje lecznicze, obyczajowe i obrzędowe (np. podczas zaślubin czy liturgii).

A) NAPOJE GORĄCE

                                                     

                                                             1. GORĄCA CZEKOLADA


Składniki:

0.5 kg mleka
kieliszek (taki do wódki) wody mineralnej niegazowanej
0.20 kg śmietanki kremówki 30% (lub więcej %)
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki cukru wanilinowego
0.15 kg gorzkiej czekolady


Przygotowanie:
 
 
Do garnka wlewamy wodę, mleko, śmietankę i oba cukry i mieszajmy podgrzewając.
Pilnujemy, by się nie zagotowało!!! Ma być tylko gorące!
Do małego garnka wlewamy gorącą wodę lub stawiamy garnek z wodą na małym ogniu a kiedy woda zacznie wrzeć wkładamy do niej miskę, do której rozkruszamy czekoladę.
Kiedy czekolada się rozpuści wlewamy ją powoli do pierwszego garnka ( z wodą, mlekiem, śmietanką) i dokładnie mieszamy, aż do zagotowania.
Odłączamy ogień i chwile to miksujemy, by czekolada była kremowa i gładka. Jeśli porobią się jakieś grudki albo zawiesinki to przelewamy je przez sitko do jakiejś miseczki.
 
I wlewamy od razu do szklanki czy do filiżanki



Dla lepszego efektu ubijamy sobie trochę śmietanki z cukrem pudrem, wkładamy do rękawa cukierniczego i sprycujemy nią po brzegi filiżankę.
Dla ozdoby możemy jeszcze przemieszać trochę cukru pudru i cynamonu i lekko sitkiem przesiać na bitą śmietanę.

SMACZNEGO ;)

B) NAPOJE ZIMNE

C) NAPOJE ALKOHOLOWE

                                                 

                                                       1. WÓDKA ICE

Składniki:

0,5 litra spirytusu
0,7 litra wody mineralnej
300 g cukierków lodowych ice

lub wersja light ;) :

2-3 opakowania cukierków
0,5 litra wódki
szklanka wody

Przygotowanie:

Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej cukierki. Gotujemy na małym ogniu(bez zagotowywania), dopóki cukierki się nie rozpuszczą i powstanie syrop. To najtrudniejsza część wykonania ice'ówki. Cukierki przywierają do dna i mogą się łatwo przypalić, więc musimy ciągle mieszać łyżką.

WAŻNE! Cukierki muszą być niebieskie, by trunek miał piękny kolor.

Powstały syrop studzimy.

Do zimnego syropu wlewamy spirytus/wódkę.

Przelewamy do butelek, chłodzimy i cieszymy się smakiem niecodziennie wyglądającego trunku :)



SMACZNEGO ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz