2) CIASTA, DESERY NA ZIMNO I INNE SŁODKOŚCI

Deserami nazywa się potrawy o smaku słodkim, których zadaniem jest uzupełnienie wartości
                odżywczej i energetycznej głównych posiłków. Desery podaje się na zakończenie posiłków,
                gdyż jako potrawy słodkie szybko dają uczucie sytości.

                Desery posiadają dużą wartość odżywczą w zależności od surowca, z którego zostały
                wyprodukowane. Odznaczają się także właściwościami dietetycznymi.

                Na ogól są lekkostrawne, pulchne, nie drażnią ścian przewodu pokarmowego dla tego                        spełniają dużą rolę w żywieniu ludzi chorych.
               Na kolejnych stronach przedstawiam przepisy na łatwe, smaczne i niedrogie smakołyki na                    zimno.







                                                       1.  ŚMIETANOWIEC


Dziś przedstawię Wam stary, ale prosty w wykonaniu przepis na lekkie i przyjemne ciasto jakim jest Śmietanowiec. Zdjęcie przedstawia najbardziej podstawową wersję, jednak można ją wzbogacić o biszkopt lub herbatniki na spodzie i galaretkę z owocami na wierzchu.

Składniki:

1 litr śmietany 18%

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

8 łyżek żelatyny do gotowania

4 galaretki najlepiej o różnych kolorach(w zależności od upodobań)

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, a po zastygnięciu pokroić wszystkie w kostkę.

(można je zrobić dzień wcześniej, aby nie tracić czasu na studzenie i czekanie, aż stężeją)

Żelatynę rozrobić w 1/2 litra gorącej wody, następnie ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żelatynę i pokrojone galaretki.

Dokładnie i delikatnie wszystko wymieszać. Włożyć do lodówki i czekać aż ciasto zastygnie.

SMACZNEGO :)



                                           

                                                                     2. TIRAMISU           



Składniki:

500g sera mascarpone

4 jajka

ok. 2 paczek podłużnych lub okrągłych biszkoptów ( w smaku raczej nie ma różnicy, w wyglądzie - owszem )

max pół szklanki cukru pudru

filiżanka mocnej kawy, świeżo zaparzonej ale przestudzonej

20ml likieru kawowego

kakao do posypania


Sposób przygotowania:


Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy ser i delikatnie mieszamy.

Gdy całość się połączy dodajemy likier i odstawiamy.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.

Biszkopty układamy na dnie blaszki i nasączamy kawą tak, aby się nie rozpadły, następnie przekładamy masą ( można posypać kakao), układamy kolejną warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera. Całość posypujemy kakao i schładzamy przez 12 godzin w lodówce.


SMACZNEGO :)




                                                                3. PRZEKŁADANIEC


SKŁADNIKI:

Potrzebny będzie ciemny i jasny biszkopt

2 budynie waniliowe

zielone winogrona

puszka brzoskwiń

3 opakowania galaretki wiśniowej

3 opakowania galaretki agrestowej


PRZYGOTOWANIE:

Galaretki ( każdy smak osobno) rozpuścić w litrze wody.
W ciemnym biszkopcie wyciąć kółka np. kieliszkiem. Jasny biszkopt włożyć do tortownicy i posmarować częścią przygotowanego wcześniej budyniu. Na masie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu.
Wolne miejsca wypełnić winogronami i zalać zieloną, tężejącą galaretką.
Gdy galaretka stężeje nakładamy drugą część masy i przykrywamy biszkoptem z otworami.
W otwory wkładamy brzoskwinie i smarujemy pozostałą masą. Układamy owoce ( jak widać na zdjęciu ja położyłam dodatkowo ananasy ) i zalewamy czerwoną, tężejącą galaretką. Brzegi ciasta można udekorować wiórkami kokosowymi.


SMACZNEGO ;)




                                                             4. NALEŚNIKI






Składniki:

mleko

mąka

1 jajko

cukier waniliowy

można dodać aromat zapachowy wedle uznania

olej do smażenia

Przygotowanie:

Przyznam, że dokładnych proporcji mleka i mąki nie stosuję...ile ich wezmę zależy od tego ile chcę zrobić naleśników. Jeśli dużo to do miski wsypuję nawet 0,5 kg mąki. Dolewam tyle mleka (ciągle mieszając), aby powstało ciasto średniej gęstości. Dodaję resztę składników i dokładnie mieszam (można mikserem).
Osobiście dodaję olej do ciasta, wtedy nie trzeba tak pilnować naleśników żeby się nie przypaliły i troszkę ładniejsze wychodzą (co nie znaczy, że można iść pod prysznic ;) )
Gotowe naleśniki smarujemy czym chcemy: dżemem, konfiturą, marmoladą, białym serkiem ze śmietaną i pachnącym cynamonem, serkiem homogenizowanym, czekoladą, owocami i czym tam jeszcze zapragniemy :)

Można podawać na gorąco i na zimno, również polane czekoladą i bitą śmietaną.

SMACZNEGO ;)





                                                    5. DESEROWY PRZEKŁADANIEC


POTRZEBUJEMY:

•serek śmietankowy ok 200g, przygotowany jak ten na muffinki
•2 kiwi
•2 małe bezy
•kilka kostek czekolady
•kruszonkę, przygotowaną według proporcji 2:1:1 (kolejno mąka, masło i cukier/cukier puder)
...
(Składniki na 2 desery.)

Nie podaję ile dokładnie kostek czekolady, oraz ile gram danych produktów na kruszonkę ponieważ szczerze dokładnie nie pamiętam. A są to rzeczy, które możecie zrobić wedle własnego uznania, tyle ile chcecie i lubicie

Bezę spokojnie przygotujecie z jednego białka i odrobiny cukru następnie susząc ją w piekarniku nagrzanym do ok 140 stopni, przez około 30min.

Co do kruszonki należy rozetrzeć miękkie masło z cukrem dodając mąkę i ugniatać a następnie pokruszyć na odpowiadające Wam kawałki i wstawić do piekarnika (180 stopni) na około 10 minut.


Deserowy przekładaniec z kiwi.

Jak ja to ułożyłem, czyli
LISTA KROKÓW:
1.Przygotowujemy beze i kruszonkę.
2.W blenderze miksujemy obrane i pokrojone kiwi. Możecie je posłodzić, ja tego nie zrobiłem.
3.Trzemy czekoladę na drobnych oczkach tarki.
4.Przygotowujemy szklanki/pucharki i dodajemy do nich nasze słodkie warstwy.

Ja ułożyłem je w następującej kolejności od samego spodu:
•SEREK ŚMIETANKOWY
•KRUSZONKA
•SEREK ŚMIETANKOWY
•KIWI
•TARTĄ CZEKOLADĘ
•SHAKE TRUSKAKOWY, który został mi po naleśnikach, możecie zastąpić nawet jogurtem.
•TARTĄ CZEKOLADĘ
•PLASTEREK KIWI
•BEZĘ


Deserowy przekładaniec z kiwi.
Kompozycja może być dowolna, takie desery są świetnym rozwiązaniem gdy zostaje nam coś w lodówce. Wystarczy dorobić do nich kilka składników, jakiś owoc, troszkę czekolady i już deser gotowy. Gdy nie macie czasu i chęci na robienie kruszonki, a chcecie coś co będzie chrupało mogą to być chociażby pokruszone herbatniki. Kombinacji jest wiele i trzeba próbować i łączyć smaki. 

SMACZNEGO ;)






                                           6. BEZY CYTRYNOWE


Składniki:

16 g białek
300 g drobnego cukru
świeżo wyciśnięty sok z niedużej cytryny i lekko starta z niej skórka


Przygotowanie:

Białka trzeba ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Muszą być naprawdę sztywne (najlepiej zrobić test odwracając pojemnik z nimi do góry dnem). Partiami dodawać cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając. Następnie stopniowo wlewać sok z cytryny, a po chwili dodać startą skórkę ubijając.

Masę bezową nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną pergaminem do wypieków. Zostawiać między nimi nieduże odstępy - bo trochę urosną.

Piec około 1,5 godz. w temperaturze 100º (czas pieczenia zależy od piekarnika), lub dłużej i nawet w niższej temperaturze, jeśli lubicie bardziej wysuszone bezy. Jeśli beza będzie się odrywać w całości od pergaminu i upłynie czas, wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w nim na jeszcze 1 godz., by bezy były chrupiące.

 SMACZNEGO ;)





7. DESER Z MASĄ KRÓWKOWĄ


Deser jest bardzo prosty i szybki do wykonania.

Składniki:

340 g herbatników

masa krówkowa

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

ok. 650 ml śmietanki 30%


Przygotowanie:

Na dnie tradycyjnej blaszki (na tyle starczy herbatników z podanej ilości) układamy warstwę herbatników. Na herbatniki rozsmarowujemy przygotowany i przestudzony trochę budyń.
Kładziemy kolejną warstwę herbatników i znów rozsmarowujemy, tym razem masę krówkową.
Układamy trzecią - ostatnią warstwę herbatników i nakładamy na wierzch porządnie ubitą bez żadnych dodatków śmietanę.
Górę można udekorować kolorowymi posypkami lub płatkami czekoladowymi.

Najlepiej przygotować ten deser dzień wcześniej, wówczas herbatniki będą miękkie a ciasto lepiej się będzie kroiło .

                                                                SMACZNEGO ;)

                                          

                                                                  8. LODY WANILIOWE

Składniki:

0.60 kg mleka
0.27 kg śmietanki 30% (może być więcej%)
5 żółtek ze sporych jaj
0.15 cukru
0.05 cukru waniliowego

Przygotowanie:

Mieszamy mleko ze śmietanką i wanilią. Następnie zagotowujemy i studzimy.
Ucieramy żółtko z cukrem. Gdy żółtko z cukrem się utrze, dodajemy stopniowo, powoli mleko ze śmietanką i wanilią . ( mleko i śmietanka z wanilią musi byś ostudzone) Następnie podgrzewamy, ale nie gotujemy!!!
Studzimy i wkładamy do zamrażalnika. Co jakiś czas zaglądamy czy już się zamroziło ;)



Jak się zamrozi rozkładamy na miseczki, ubijamy trochę śmietanki z pudrem i  posypujemy orzechami ( lub czymś innym wedle uznania )

SMACZNEGO ;)



                                                     9. MURZYNEK Z SEREM

Składniki:

0.40 kg maki
0.20 kg cukru
0.05 cukru wanilinowego
0.20 jajek
0.02 proszku do pieczenia
0.10 coca coli oryginalnej najlepiej
trochę tłuszczu i bułki tartej do obsmarowania foremki


Przepis na ser:

0.25 sera
0.15 cukru
troszkę esencji waniliowej
2 jajka
( jeśli masa serowa będzie zbyt kitowata dodajemy trochę wody by to rozcieńczyć)


W oddzielnych miskach ucieramy żółtko i białko wsypując do białka około 70% cukru więcej.
Jak mamy wszystko utarte przekładamy białko do żółtek i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem (musimy dać kakao na oko, bo ja nigdy nie wiem ile daje :P)

i jak to się zrobi w jednolitą masę dajemy colę ( ale kiedy masa jeszcze nie jest dokładnie wymieszana!!!!!!!!!)
I rozlewamy do foremki pamiętając, by masa miała kolor czekoladowy,
ale nie dajemy za dużo kakaa bo będziemy mieć to gorzkie.
jak ciasto będzie w foremce nakładamy ser do rękawa cukierniczego i zrobimy mniej więcej taką szachownicę
######
######

coś takiego...

Gotową polewę czekoladową rozpuszczamy i polewamy ładnie ciasto po wypieczeniu.
A wypiekamy mniej więcej 170 C, 45-50min

SMACZENGO ;)


                                                                   10. FAWORKI

Składniki:

0.55kg maki
5 żółtek
2 łyżki octu
1 łyżeczka cukru
0.10kg kwaśnej śmietany
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę a na środek mąki żółtka, cukier i ocet. Mieszamy widelcem i po trochu dodajemy śmietanę. Dobrze wygniatamy mąką.


( jak się dowiedziałam cukiernicy dają do lodówki na 1h i następnie uderzają wałkiem o ciasto parę razy... i wałkują...kto ma ochotę może spróbować :) )


Po wymieszaniu ciasta wałkujemy na bardzo małej ilości mąki.

Po utworzeniu ciasta dzielimy sobie na 3 do 5 kawałków i rozwałkowujemy na cienkie płaty. Kroimy na paseczki, nacinamy po środku każdy paseczek i delikatnie przekładamy przez dziurkę jedną z końcówek.

Smażymy na głębokim oleju aż się zarumienią i wykładamy najlepiej na ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO ;)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz